Branżowa Szkoła I Stopnia

Branżowa Szkoła I Stopnia

Plakat Branżowa Szkoła I stopnia

Szkoła obejmuje trzyletni cykl nauczania i przeznaczona jest dla młodzieży w normie intelektualnej, dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim, ze spektrum autyzmu oraz dla młodzieży z niepełnosprawnościami sprzężonymi.

Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Kształcimy w zawodach:

  • FOTOGRAF
  • KUCHARZ
  • PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
  • KRAWIEC

• FOTOGRAF – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język angielski. Praktyki zawodowe uczniowie odbywają na terenie szkoły w profesjonalnie wyposażonej pracowni fotograficznej (aparaty CANON EOS, komputery z najnowszym oprogramowaniem PHOTOSHOPCAMERA RAW, posiadamy drukarki fotograficzne, statywy z głowicą, stoły bezcieniowe, lampy błyskowe z rozpraszaczami na statywach oraz lampy światła ciągłego z rozpraszaczami na statywach, tła fotograficzne). Każdy z uczniów podczas edukacji posiada własne stanowisko z oprogramowaniem i sprzętem fotograficznym. W pracowni prowadzimy także zajęcia dodatkowe dla zainteresowanych uczniów. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym, dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie fotograf uczniowie zdają w dobrze znanej sobie pracowni i na terenie szkoły.

Na zdjęciu dwóch uczniów przeglądających fotografię w aparacie. W tle wyposażenie klasopracowni tj. lampy studyjne, tło fotograficzne.
Zdjęcie przedstawia dwójkę uczniów oraz nauczyciela robiących zdjęcie w lustrze.
Klasopracownia fotograficzna – komputery, aparaty, sprzęt RTV

• KUCHARZ – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki. W zawodzie kucharz nauczamy sporządzania potraw i napojów, profesjonalnego dekorowania potraw, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw, planowania zakupów, prowadzenia działalności gastronomicznej, posługiwania się językami obcymi, współpracowania w zespole.  Praktykę zawodową szkoła organizuje w firmach oferujących usługi gastronomiczne na terenie Polic – Stołówka Szkolna „Maja Ufniarz”, Stołówce Szkolnej „Żywienie Zbiorowe Helena Maga” oraz w Stołówce Szkolnej SOSW Nr 1. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym, dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie uczniowie zdają w dobrze znanej sobie pracowni i na terenie szkoły.

Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Zdjęcie przedstawiające pracownię gastronomiczną. Widoczne wyspy kuchenne. Przyszli kucharze przy pracy – uczniowie kroją warzywa.
Zdjęcie przedstawiające pracownię gastronomiczną. Widoczne wyspy kuchenne. Przyszli kucharze przy pracy – uczniowie kroją mięso. Prowadząca zajęcia objaśnia uczennicy zagadnienia z gastronomii
Prezentacja dań przez dwójkę uczniów i prowadzącą zajęcia. Dwie patelnie ze usmażonym mięsem i jeden garnek z potrawą.

• PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki.

Kształcenie w tym zawodzie odbywa się wyłącznie dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim. Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach i pensjonatach na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej itp. W zawodzie tym nauczamy posługiwania się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługiwania wyposażenia technicznego sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosowania środków utrzymania czystości, poza tym prowadzenia wstępnej obróbki owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów, konserwowania bielizny pościelowej, stołowej i odzieży ochronnej, obsługiwania urządzeń pralniczych, pielęgnowania trawników, kwietników i kwiatów doniczkowych. Praktykę zawodową nasza szkoła organizuje w „Hotelu Park” w Szczecinie, „Hotelu Radisson” w Szczecinie oraz w „Domu Św. Józefa” w Szczecinie.


KRAWIEC – realizuje zadania związane z wytwarzaniem oraz wykonywaniem przeróbek i napraw wyrobów odzieżowych. W procesie kształcenia zawodowego kształtowane są umiejętności rozpoznawania materiałów odzieżowych i dodatków krawieckich, określania ich właściwości oraz możliwości zastosowania, dobierania fasonów odzieży do określonych typów sylwetek klientów oraz konstruowania i modelowania form odzieży. Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie szkoły w pracowni krawieckiej wyposażonej w maszyny: przemysłowe, wieloczynnościowe o napędzie elektrycznym oraz maszyny specjalne, takie jak: overclok, maszyna przemysłowa dwuigłowa, maszyna komputerowa do haftu, maszyna do wykańczania dzianin oraz urządzenia prasowalnicze. Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Zdjęcie przedstawia dziewczynę pracującą przy białej maszynie do szycia.
Zdjęcie przedstawia pracę na maszynie, widoczne są dłonie przesuwające materiał ze wzorem. Po lewej stronie leżą kolorowe nici.
Zdjęcie przedstawia leżące nożyczki, fragment maszyny do szycia i wykonaną pracę krawiecką

Uczniowie którzy nie są w stanie opanować umiejętność szycia na maszynie realizują zatem materiał nauczania, który pozwoli na rozwijanie motoryki małej, czyli wszystkie prace związane z szyciem ręczny takie jak: wykonywanie obrazków, serwetek poznanymi haftami ozdobnymi.