Aktualności

18 kwietnia 2023

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny

            W miesiącu marcu nastąpiło rozstrzygnięcie kolejnej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego ” Kuchnia Regionalna – Wielkopolska”. W konkursie wzięli udział uczniowie ze Szkół   i Ośrodków Specjalnych w Goleniowie,  Bełchatowie,  Koninie,  Łodzi i Polic. Konkurs miał charakter interdyscyplinarny . Dotyczył on  dziedzin z zakresu gastronomi,  geografii,  języków obcych (język angielski i język niemiecki). Celem konkursu było rozwijanie u uczniów  zainteresowań polską kuchnią regionalną, utrwalenie tradycji, historii, obyczajów na ziemiach Wielkopolski. Uczniowie  Szkoły Branżowej połączyli wiedzę zawodową z umiejętnościami językowymi. Prace były bardzo ciekawe. Zawierały zdjęcia potraw, oryginalne opisy regionu oraz staropolskie receptury, z którego one się wywodzą. Dodatkowym zadaniem było tłumaczenie tych wiadomości na język obcy ( niemiecki, angielski) oraz rozwiązywanie quizów i rebusów gastronomicznych w tych językach.

Nagrody otrzymali następujący uczniowie:

  • Mateusz Zieliński – Zespół Szkół Specjalnych w Goleniowie  – I miejsce
  • Laura Eitel – Zespół Szkół Specjalnych w Goleniowie  – II miejsce
  • Gabriela Semla- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Koninie – II miejsce
  • Małgorzata Dłabich – Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Łodzi – III miejsce

Wszyscy uczniowie otrzymali dyplomy uczestnictwa, zwycięzcy także nagrody

Dziękujemy uczestnikom  za udział w konkursie.

                                                           Organizatorzy konkursu:

                                                           Anna Sienkiewicz, Anna Tomczak, Anna Przezak