18 kwietnia 2023
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny
W miesiącu marcu nastąpiło rozstrzygnięcie kolejnej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego ” Kuchnia Regionalna – Wielkopolska”. W konkursie wzięli udział uczniowie ze Szkół i Ośrodków Specjalnych w Goleniowie, Bełchatowie, Koninie, Łodzi i Polic. Konkurs miał charakter interdyscyplinarny . Dotyczył on dziedzin z zakresu gastronomi, geografii, języków obcych (język angielski i język niemiecki). Celem konkursu było rozwijanie u uczniów zainteresowań polską kuchnią regionalną, utrwalenie tradycji, historii, obyczajów na ziemiach Wielkopolski. Uczniowie Szkoły Branżowej połączyli wiedzę zawodową z umiejętnościami językowymi. Prace były bardzo ciekawe. Zawierały zdjęcia potraw, oryginalne opisy regionu oraz staropolskie receptury, z którego one się wywodzą. Dodatkowym zadaniem było tłumaczenie tych wiadomości na język obcy ( niemiecki, angielski) oraz rozwiązywanie quizów i rebusów gastronomicznych w tych językach.
Nagrody otrzymali następujący uczniowie:
- Mateusz Zieliński – Zespół Szkół Specjalnych w Goleniowie – I miejsce
- Laura Eitel – Zespół Szkół Specjalnych w Goleniowie – II miejsce
- Gabriela Semla- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Koninie – II miejsce
- Małgorzata Dłabich – Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Łodzi – III miejsce
Wszyscy uczniowie otrzymali dyplomy uczestnictwa, zwycięzcy także nagrody
Dziękujemy uczestnikom za udział w konkursie.
Organizatorzy konkursu:
Anna Sienkiewicz, Anna Tomczak, Anna Przezak