Branżowa Szkoła I Stopnia

Szkoła obejmuje trzyletni cykl nauczania i przeznaczona jest dla młodzieży w normie intelektualnej, dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim, ze spektrum autyzmu oraz dla młodzieży z niepełnosprawnościami sprzężonymi.
Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
Kształcimy w zawodach:
- FOTOGRAF
- KUCHARZ
- PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
- KRAWIEC
• FOTOGRAF – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język angielski. Praktyki zawodowe uczniowie odbywają na terenie szkoły w profesjonalnie wyposażonej pracowni fotograficznej (aparaty CANON EOS, komputery z najnowszym oprogramowaniem PHOTOSHOP, CAMERA RAW, posiadamy drukarki fotograficzne, statywy z głowicą, stoły bezcieniowe, lampy błyskowe z rozpraszaczami na statywach oraz lampy światła ciągłego z rozpraszaczami na statywach, tła fotograficzne). Każdy z uczniów podczas edukacji posiada własne stanowisko z oprogramowaniem i sprzętem fotograficznym. W pracowni prowadzimy także zajęcia dodatkowe dla zainteresowanych uczniów. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym, dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie fotograf uczniowie zdają w dobrze znanej sobie pracowni i na terenie szkoły.



• KUCHARZ – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki. W zawodzie kucharz nauczamy sporządzania potraw i napojów, profesjonalnego dekorowania potraw, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw, planowania zakupów, prowadzenia działalności gastronomicznej, posługiwania się językami obcymi, współpracowania w zespole. Praktykę zawodową szkoła organizuje w firmach oferujących usługi gastronomiczne na terenie Polic – Stołówka Szkolna „Maja Ufniarz”, Stołówce Szkolnej „Żywienie Zbiorowe Helena Maga” oraz w Stołówce Szkolnej SOSW Nr 1. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym, dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie uczniowie zdają w dobrze znanej sobie pracowni i na terenie szkoły.
Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.



• PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki.
Kształcenie w tym zawodzie odbywa się wyłącznie dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim. Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach i pensjonatach na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej itp. W zawodzie tym nauczamy posługiwania się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługiwania wyposażenia technicznego sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosowania środków utrzymania czystości, poza tym prowadzenia wstępnej obróbki owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów, konserwowania bielizny pościelowej, stołowej i odzieży ochronnej, obsługiwania urządzeń pralniczych, pielęgnowania trawników, kwietników i kwiatów doniczkowych. Praktykę zawodową nasza szkoła organizuje w „Hotelu Park” w Szczecinie, „Hotelu Radisson” w Szczecinie oraz w „Domu Św. Józefa” w Szczecinie.
• KRAWIEC – realizuje zadania związane z wytwarzaniem oraz wykonywaniem przeróbek i napraw wyrobów odzieżowych. W procesie kształcenia zawodowego kształtowane są umiejętności rozpoznawania materiałów odzieżowych i dodatków krawieckich, określania ich właściwości oraz możliwości zastosowania, dobierania fasonów odzieży do określonych typów sylwetek klientów oraz konstruowania i modelowania form odzieży. Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie szkoły w pracowni krawieckiej wyposażonej w maszyny: przemysłowe, wieloczynnościowe o napędzie elektrycznym oraz maszyny specjalne, takie jak: overclok, maszyna przemysłowa dwuigłowa, maszyna komputerowa do haftu, maszyna do wykańczania dzianin oraz urządzenia prasowalnicze. Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.



Uczniowie którzy nie są w stanie opanować umiejętność szycia na maszynie realizują zatem materiał nauczania, który pozwoli na rozwijanie motoryki małej, czyli wszystkie prace związane z szyciem ręczny takie jak: wykonywanie obrazków, serwetek poznanymi haftami ozdobnymi.