Aktualności

27 maja 2022

WYCIECZKA ZAWODOZNAWCZA KUCHARZY

W dniu 4 maja 2022 r uczniowie klas kucharskich II B, III A odbyli wycieczkę zawodoznawczą
do hotelu Radisson w Szczecinie, celem wzbogacenia doświadczenia oraz wiedzy na temat
układu funkcjonalnego zakładu gastronomicznego. Uczniowie zwiedzili magazyny
żywnościowe chłodzone i niechłodzone, mogli wejść do każdego z nich i sprawdzić jak
ułożone są towary na regałach i paletach oraz z jakich materiałów wykonane są ściany , sufity
i podłogi, a także dowiedzieli się w jaki sposób dbać o utrzymywanie higieny w tych pomieszczeniach.
Ponadto zwiedzili przygotowalnię obróbki wstępnej brudnej i czystej oraz kuchnię gorącą –
właściwą. Poza wyposażeniem zakładu interesował uczniów tryb pracy pracowników, zakres
obowiązków i wynagrodzenie. Szefowa kuchni odpowiadała na zadawane pytania jak również
omawiała ciekawostki związane z pracą w gastronomii w tym miejscu. Największym
zainteresowaniem cieszył się pobyt w pracowni cukierniczej, gdzie uczniowie spędzili
najwięcej czasu. Pytali o zagadnienia związane z wypiekiem ciast i tortów.
Dowiedzieli o najnowszych technikach produkcji w cukiernictwie. Na koniec otrzymali
sprawdzony przepis na pączki 🙂 Zwiedzanie zakończyło się na oglądaniu restauracji dziennej,
gdzie podawane są śniadania, obiady i kolacje oraz restauracji Renaissance, która jest obecnie
nieczynna.

Kadry-kolaż z wycieczki zawodoznawczej do Hotelu Radisson, na zdjęciach uczniowie, kucharz i pomieszczenia Hotelu Radisson.

Organizatorzy wycieczki:   Anna Tomczak, Marek Gołdych